Nederlands beste artiesten maken 39e Parkpop een waar feest

Ilse Delange

Gelukkig is het niet zo warm als de dag ervoor, maar nog steeds is het een perfecte zomerse dag voor zomerse sferen in het Zuiderpark van Den Haag vandaag. En er is wederom geen regen voorspeld. Waylon opent op het hoofdpodium. Later vandaag zal ook Ilse Delange optreden, zij mag afsluiten. Toevallig zover uit elkaar of bewust? Een vraag die al snel bij iedereen op komt poppen.

Maar wat doet het er eigenlijk toe, het is fijn dat het weer kan. Baby Teddy van Waylon is ook meegekomen met zijn partner Bibi. Ze zal genoten hebben van alle aandacht, ik zag haar al grijpen in de microfoon van Omroep West. Waylon komt op met een gespiegelde zonnebril, die na drie nummers afgaat. Aan zijn zangkwaliteiten zal het vandaag niet liggen, maar het meeste hoor ik helaas vanuit de verte.

Ik ben vandaag meer benieuwd naar Nona. Haar stem wordt nogal eens vergeleken met Amy Winehouse. Check ´It’s Allright´ op je online kanalen en je begrijpt het. Haar stem is inderdaad top, helaas laat ze zich uit het veld slaan doordat de toetsenist problemen heeft met het geluid. “Zonder de toetsenist klinkt het gewoon niet, dat vinden we echt zonde voor jullie”. Pas nadat het probleem is opgelost kan ze haar goede humeur weer hervatten en de show daarmee ook.

Vandaag vallen twee dingen op: er is een veel betere balans tussen mannelijke en vrouwelijke zangers én bijna alles is uit Nederland zelf. Alleen Walk off the Earth is een band uit Canada. We hebben hier wellicht de nieuwe richting van Parkpop te pakken. Volgend jaar de 40e editie! Ik ben benieuwd of het wederom met name bands van Nederlandse bodem gaan zijn.

Verder is vandaag een mooie balans gevonden tussen acts die jongeren aanspreken en acts die een ouder publiek aanspreekt. Zo is Frenna mateloos populair. Frenna, een rapper die ook in de groep SFB zit, heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan. De laatste hit ‘Verleden Tijd’, een remake van ‘Onderweg’ van Abel (waarvan ik me afvraag of het publiek het origineel werd kent), wordt meegegild. Extra leuk: Frenna komt uit Den Haag, dus nog harder gillen. Verder hebben we nog Maan en Ronnie Flex vandaag, dus het jongere publiek komt volledig aan zijn trekken.

Van andere orde is Kovacs. Haar soul past goed bij deze warme dag. Op het optreden is niks aan te merken, behalve dat ik haar ijsberen op het podium enigszins irritant begon te vinden. Van links naar rechts in een halve maan boog om de microfoonstandaard heen. Wel goed om te zien wat ze al heeft bereikt sinds haar eerste EP.

Op Go-Tan podium is het tijd voor Parkpop Roots met zowel Blackbird als Judy Blank. Judy heb ik helaas niet gezien, maar Black Bird maakt dat meer dan goed. Qua sound, maar ook verschijning: in fel gekleurde outfit danst de blond gekrulde zangeres er zwoel op los. Goed voor de foto’s.

Dan is het tijd voor eerder genoemde Walk off the Earth. Ik wist ze even niet te plaatsen, totdat ik las over de remake van ‘Somebody That I Used To Know’. Check het op YouTube. De energieke band zit vol met instrumenten en attributen, maar ook humor. Erg leuke show.

Hierna pak ik een paar nummers mee van Maan en Ronnie Flex. Ronnie Flex komt niet bij Maan op het podium, maar wel andersom. De hit ‘Blijf bij mij’ zorgt voor een mooi optreden op het hoofdpodium.

De laatste acts van de avond zijn Jett Rebel en Ilse Delange. Jett heb ik al meerdere malen gespot genietend van de artiesten die met hem de bühne delen. Maar dan moet het door hemzelf toch even gezegd worden dat we blij mogen zijn dat we hem eindelijk mogen zien. Want dit is toch het echte optreden. Arrogantie of gewoon lol trappen? Hoe dan ook dit optreden is het echt waard om te zien. Hij kan muziek maken en de show maken. Met zijn lange haar, snorretje en ook roze nagellak blijft het een aparte persoonlijkheid.

Ilse Delange is blij, heel blij. Ze springt en dans met een brede glimlach. Ze maakt contact met het publiek. En dit enthousiasme blijft eigenlijk het gehele optreden. De vele nummers worden meegezongen door het publiek. Het is fijn om een zachte persoonlijkheid als hoofdact te zien. Het familiegevoel van Parkpop is hierbij duidelijk aanwezig, zonder af te doen aan de kwaliteit. Deze dag, dit weekend is meer dan geslaagd. Guus Dutrieux, algemeen directeur van Ducos Productions (organisatie van Parkpop) zei het al: “van alle 39 edities, is dit een van de beste.”

Nona

Waylon

Frenna

Kovacs

Blackbird

Walk of the Earth

Maan

Ronnie Flex

Jett Rebel

Ilse Delange


Reacties