Bevrijdingsfestival Den Haag: meer dan een concertfestival



Vandaag is het 5 mei 2023, de dag waarop we de vrijheid vieren. Maar wat betekent vrijheid eigenlijk? Natuurlijk ga ik op weg naar het Bevrijdingsfestival in Den Haag om te genieten van live optredens, van de mensen om me heen (collega fotografen, het publiek, oude bekenden), van het maken van mooie foto’s en wellicht ook nog van het weer (het blijft waarschijnlijk droog in Den Haag, jeuj!). Maar dat is niet het enige waar het om draait…

Gisteren konden we verschillende verhalen horen tijdens de dodenherdenking. Zo sprak de 17 jarige Loewana Weis over haar opa Kobus die vervolging van de Sinti en Roma in de Tweede Wereld Oorlog overleefde. Diewertje Blok ging met haar toespraak in op hoe zij aankijkt tegen herdenken. Dat het voor haar niet alleen maar gaat om kijken naar wat er gebeurd is, maar ook om de verbinding met het nu en de toekomst. Wat kunnen we leren van de geschiedenis en hoe doen we het zelf? Iets om elke dag bij stil te staan en niet alleen op 4 mei.

En precies dat kun je doortrekken naar Bevrijdingsdag, stilstaan bij het woord vrijheid, bij wat dit voor jou betekent, maar ook voor je naasten en voor andere mensen die je niet kent.

Dat doet het Bevrijdingsfestival Den Haag goed. Er is tijd voor een feestje, maar er is ook volop aandacht voor de ware betekenis achter deze dag. Burgemeester Jan van Zanen opent het festival “Je eigen vrijheid koesteren betekent echter ook altijd opkomen voor de vrijheid van een ander”.  De vrijheidsvlam boven het podium wordt aangestoken door Jessa Zwerverink (zij heeft een jeugdlintje ontvangen), zij heeft er op haar Hofstad lyceum voor gezorgd dat alle leerlingen die dit nodig hebben gratis maandverband krijgen (bijna 12% van de meiden hebben hier geen geld voor en kunnen daardoor niet naar school). Artiesten krijgen de vraag wat vrijheid voor hun betekent en delen het antwoord op het podium met het publiek. Filmpjes met inhoud worden tussen de optredens door getoond naast de podia. Op het podium wordt samengespeeld met gastmuzikanten, vluchtelingen uit landen als Soedan, Syrië en Iran.  Op het festivalterrein is het Plein van de Vrijheid waar maatschappelijke organisaties (zoals bijvoorbeeld Stichting Bootvluchteling, Amnesty International en Vluchtelingenwerk) het contact zoeken met festivalgangers. Je kunt speeddaten met veteranen in de tent van het Veteraneninstituut. En zelfs buiten het festivalterrein is er nog een podium (Vfonds Podium in het Provinciehuis) waar de vrijheidsboodschap centraal staat met verschillende sprekers.

Later op de dag volgt het 5voor5 moment, het symbolische moment om met 1 miljoen bezoekers op alle Bevrijdingsfestivals in Nederland tegelijkertijd stil te staan bij onze vrijheid en de onvrijheid van anderen op de wereld.

Rond 19.30 uur landt de helikopter met Ambassadeur van de Vrijheid Froukje. Niet alleen met haar bandleden, maar ook met gastzangeres Roxolana uit Oekraïne. Hiervoor is Froukje al in de aanloop van 5 mei naar Polen afgereisd om daar een verhaal te maken over (on)vrijheid.

Deze vrijheidsboodschap die de Bevrijdingsfestivals jaarlijks meenemen in hun programmering heeft dit jaar gelukkig weer plaatsgevonden (alleen Utrecht kon het niet bolwerken). Het is belangrijk dat hier ieder jaar weer aandacht voor is, maar helaas zijn de productiekosten voor deze festivals hoog en is er echt extra budget nodig om al deze festivals te kunnen blijven organiseren. Het liefst gratis, zodat het toegankelijk is voor iedereen.

Het ministerie van VWS geeft als reactie op de in november verzonden brandbrief dat financiering aan provincies en gemeenten is. Dus beste provincies, beste gemeenten, beste andere organisaties die financieel kunnen ondersteunen, laat het duidelijk zijn dat het Bevrijdingsfestival een mooi gratis feest is, maar dat het veel meer is dan een reeks aan live optredens. Dat festivalbezoekers bewust of onbewust veel mee krijgen van de vrijheidsboodschap en dat het van belang is om hier minimaal 1 keer in het jaar op 5 mei, de dag na de dodenherdenking op 4 mei, aandacht voor te hebben door middel van Bevrijdingsfestivals. Vergeet ook niet dat deze miljoen bezoekers dit gedachtegoed weer mee naar huis nemen en delen met vrienden en familie, maar ook digitaal. Het bereik is groot en dat bereik is nodig!






















Reacties